Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost transferată, luni, de la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava, în baza unei solicitări de internare.
„Monica Iacob Ridzi a fost transferată nu în baza unei decizii a instanţei, ci în baza unei solicitări personale de internare în spital, motivând că suferă de mai multe boli şi că se simte rău. A fost transferată cu autobuzul Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava. Va fi consultată, i se va aplica tratamentul de care are nevoie, iar dacă medicii vor decide, cel mai probabil, va fi adusă înapoi la secţia exterioară a Penitenciarului Gherla”, au declarat surse citate de Mediafax.
Tiberiu Iacob Ridzi: „O condamnare la închisoare să sperăm că nu va echivala cu o condamnare la moarte”
Tiberiu Iacob Ridzi, care şi-a vizitat soţia, duminică, la penitenciar, spune că starea de sănătate a acesteia s-a agravat şi că nu îi poate fi administrat în penitenciar tratamentul de care are nevoie.
„Ea se simte şi s-a simţit din ce în ce mai rău în ultima perioadă, din momentul în care a fost încarcerată. Era deja sub un tratament pentru una dintre bolile pe care o are. Situaţia s-a înrăutăţit şi a fost necesar acest transfer într-un spital penitenciar, pentru a primi îngrijiri. Condițiile care sunt în penitenciar nu sunt prielnice pentru a putea fi tratată sau să primească tratamentul adecvat acestor afecțiuni de care suferă de foarte mulți ani. Nu doar că este soţia mea, oricine ar fi în această situaţie ar trebui să beneficieze de aceste tratamente. O condamnare la închisoare să sperăm că nu va echivala cu o condamnare la moarte”, a declarat la Digi24 Tiberiu Iacob Ridzi, soțul Monicăi Iacob Ridzi.
De altfel, avocatul Alexandru Chiciu a declarat că aceasta nu poate primi îngrijiri corespunzătoare nici într-un spital penitenciar, aşa că ar putea face demersuri pentru a obţine transferul Monicăi Iacob Ridzi într-o unitate medicală specializată.
Avocatul a precizat că, totuşi, starea de sănătate nu poate fi invocată într-un demers de reducere a pedepsei, întrucât sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi nu mai poate fi atacată.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.
Fostul ministru s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta în perioada de carantină.